Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ||||||||
ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy | ser twarogowy/ser twarogowy, dżem | |||||||||
kiwi | kiwi | kiwi | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | kapuśniak | zupa koperkowa niezabielana | zupa koperkowa niezabielana | zupa koperkowa niezabielana | ||||||||
smażone naleśniki z serem twarogowym, śmietaną i cukrem pudrem | gotowane pierogi leniwe z masłem | gotowane pierogi leniwe z masłem | gotowane pierogi leniwe z masłem | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
kompot owocowy | ||||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | rolada z indyka | ||||||||
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | biszkopty | biszkopty | mus owocowy | mus owocowy/ biszkopty | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
mozaika drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2605 kcal | 2534 kcal | 2460 kcal | 1978/2350 kcal | ||||||||
białko ogółem | 98,55 g | 101,58 g | 116,28 g | 86,09/ 88,02 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 378,22 g | 382,69 g | 333,58 g | 287,20/ 377,95 g | ||||||||
121,7 g | 111.45 | 48,54 g | 46,91/ 107,48 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 81,96 g | 70,36 g | 75,86 g | 57,88/ 58,33 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 31,90 g | 34,98 g | 35,60 g | 32,61/ 32,05 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 18,79 g | 17,35 g | 32,28 g | 20,53/ 18,76 g | ||||||||
sól | 9,32 g | 7,52 g | 5,94 g | 7,48/ 7,46 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)