Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | ||||||||
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zacierka | zacierka | zacierka | zacierka | ||||||||
| filet drobiowy gotowany w sosie ziołowym | filet drobiowy gotowany w sosie ziołowym | filet drobiowy gotowany w sosie ziołowym | filet drobiowy gotowany w sosie ziołowym | |||||||||
| ryż biały gotowany | ryż biały gotowany | ryż brązowy gotowany | ryż biały gotowany | |||||||||
| gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | ogonówka | ogonówka | ogonówka | ogonówka | ||||||||
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | serek homogenizowany waniliowy | serek homogenizowany waniliowy | jogurt naturalny | jogurt naturalny/ serek homogenizowany waniliowy | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| szynka drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2299 kcal | 2261 kcal | 2363 kcal | 2042/ 2261 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 96,30 g | 95,10 g | 111,01 g | 93,78/ 95,10 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 374,73 g | 355,69 g | 350,80 g | 303,71/ 355,69 g | ||||||||
| 92,11 g | 93,15 g | 54,84 g | 57,44/ 93,15 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 52,70 g | 56,74 g | 62,81 g | 55,82/ 56,74 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 26,80 g | 27,98 g | 27,28 g | 26,94/ 27,98 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 26,70 g | 22,98 g | 41,77 g | 23,63/ 22,98 g | ||||||||
| sól | 14,03 g | 13,45 g | 11,98 g | 13,57/ 13, 45 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
