Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kakao na mleku | kakao na mleku | kakao na mleku | kakao na mleku | ||||||||
ogonówka | ogonówka | ogonówka | ogonówka | |||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa owocowa z makaronem | zupa owocowa z makaronem niezabielana | krupnik | krupnik/owocowa z makaronem niezabielana | ||||||||
pieczeń w sosie pieczarkowym | gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym | |||||||||
gotowana kasza jęczmienna perłowa | gotowana kasza jęczmienna perłowa | |||||||||||
buraczki gotowane | gotowana kasza jęczmienna perłowa | gotowana kasza jęczmienna perłowa | surówka z kapusty/ buraczki | |||||||||
kompot owocowy | buraczki gotowane | surówka z kapusty | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | |||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | ser topiony | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | ||||||||
kiwi | kiwi | kiwi | brokuł gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | sok owocowy | sok owocowy | sok owocowy | sok owocowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
mozaika drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2420 kcal | 2373 kcal | 2497 kcal | 2210/2368 kcal | ||||||||
białko ogółem | 71,43 g | 89,98 g | 110,55 g | 95,47/92,95 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 385,69 g | 371,30 g | 362,52 g | 319,13/367,81 g | ||||||||
152,6 g | 154,08 g | 80,3 g | 79,73/ 150,47 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 70,85 g | 63,12 g | 71,96 g | 67,92/ 63,25 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 37,60 g | 31,50 g | 28,72 g | 28,16/31,48 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 21,96 g | 17,84 g | 38,34 g | 27,09/ 19,37 g | ||||||||
sól | 7,75 g | 11,08 g | 16,00 g | 16,66/11,09 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)