top spzoz

Jadłospis - czwartek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kakao na mleku kakao na mleku kakao na mleku kakao na mleku
ogonówka ogonówka ogonówka ogonówka
pomidor pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa owocowa z makaronem zupa owocowa z makaronem niezabielana krupnik krupnik/owocowa z makaronem niezabielana
pieczeń w sosie pieczarkowym gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym
gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa
buraczki gotowane gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa surówka z kapusty/ buraczki
kompot owocowy  buraczki gotowane surówka z kapusty kompot owocowy bez/ z cukrem
  kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru  
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku ser topiony kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska
kiwi kiwi kiwi brokuł gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku sok owocowy sok owocowy sok owocowy sok owocowy
chleb żytni  
mozaika drobiowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2420 kcal 2373 kcal 2497 kcal 2210/2368 kcal
białko ogółem 71,43 g 89,98 g 110,55 g 95,47/92,95 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 385,69 g 371,30 g 362,52 g 319,13/367,81 g
152,6 g 154,08 g 80,3 g 79,73/ 150,47 g
tłuszcz, w tym 70,85 g 63,12 g 71,96 g 67,92/ 63,25 g
nasycone kw. tł. 37,60 g 31,50 g 28,72 g 28,16/31,48 g
błonnik pokarmowy 21,96 g 17,84 g 38,34 g 27,09/ 19,37 g
sól 7,75 g 11,08 g 16,00 g 16,66/11,09 g
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl