top spzoz

Jadłospis - wtorek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku płatki kukurydziane z mlekiem płatki kukurydziane z mlekiem płatki kukurydziane z mlekiem płatki kukurydziane z mlekiem
szynka wieprzowa szynka wieprzowa szynka wieprzowa szynka wieprzowa
pomidor pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa jarzynowa zupa jarzynowa niezabielana zupa jarzynowa niezabielana zupa jarzynowa niezabielana
gotowany bigos z białej kapusty gotowane gołąbki otwarte bez kapusty w sosie pomidorowym gotowane gołąbki otwarte bez kapusty w sosie pomidorowym gotowane gołąbki otwarte bez kapusty w sosie pomidorowym
ziemniaki gotowane
kompot owocowy ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
  kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku szynka drobiowa szynka drobiowa szynka drobiowa szynka drobiowa
gruszka gruszka gruszka gotowana marchew mini
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku biszkopty biszkopty sok warzywny sok warzywny/ biszkopty
chleb żytni  
rolada z indyka
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2437 kcal 2391 kcal 2358 kcal 2053/2357 kcal
białko ogółem 84,99 g 85,79 g 101,64 g 83,30/86,15 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 392,73 g 394,28 g 362,79 g 314,97/386,36 g
110,54 g 105,00 g 68,52 g 65,03/98,52 g
tłuszcz, w tym 65,74 g 58,40 g 60,39 g 57,72/58,40 g
nasycone kw. tł. 29,24 g 27,86 g 28,29 g 28,14/27,86 g
błonnik pokarmowy 31,24 g 24,64 g 39,57 g 28,11/25,96 g
sól 10,22 g 6,59 g 5,76 g 6,72 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl