Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | musli z mlekiem | musli z mlekiem | musli z mlekiem | musli z mlekiem | ||||||||
ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy | ser twarogowy/ ser twarogowy, dżem | |||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa pieczarkowa | zupa koperkowa | zupa koperkowa | zupa koperkowa | ||||||||
gotowane pyzy z mięsem | gotowany biały makaron z mięsem i warzywami | gotowany brązowy makaron z mięsem i warzywami | gotowany biały makaron z mięsem i warzywami | |||||||||
surówka żydowska | ||||||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasztet drobiowy | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | ||||||||
papryka świeża | marchew mini gotowana | marchew mini gotowana | marchew mini gotowana | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | serek homogenizowany waniliowy | serek homogenizowany waniliowy | sok warzywny | sok warzywny/ serek homogenizowany waniliowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
serek wiejski lekki | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2786 kcal | 2405 kcal | 2417 kcal | 2111/2405 kcal | ||||||||
białko ogółem | 94,91 g | 93,59 g | 123,95 g | 92,20/93,59 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 363,52 g | 386,12 g | 353,34 g | 318,29/386,12 g | ||||||||
133,87 g | 134,4 g | 79,61 g | 83,05/134,4 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 112,12 g | 60,90 g | 67,34 g | 58,75/60,90 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 46,09 g | 30,10 g | 27,73 g | 28,08/30,10 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 26,86 g | 27,99 g | 48,20 g | 29,74/27,99 g | ||||||||
sól | 9,77 g | 10,84 g | 9,14 g | 109,74/10,84 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)