Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ||||||||
szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | |||||||||
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa szczawiowa z jajkiem | zupa z fasolki szparagowej | zupa z fasolki szparagowej | zupa z fasolki szparagowej | ||||||||
smażone frykadele wieprzowe w panierce | gotowane jeżyki drobiowe | gotowane jeżyku drobiowe | gotowane jeżyki drobiowe | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
surówka brocolino | surówka brocolino | surówka brocolino | gotowana marchew mini | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | ser żółty | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | ||||||||
banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan z jogurtem naturalnym/ banan | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | mus owocowy | mus owocowy/ jogurt owocowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
kiełbasa żywiecka | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2775 kcal | 2241 kcal | 2470 kcal | 1949/2101 kcal | ||||||||
białko ogółem | 103,66 g | 79,35 g | 100,32 g | 78,21/78,14 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 339,62 g | 357,20 g | 358,30 g | 307,96/346,71 g | ||||||||
129,14 g | 134,54 g | 94,54 g | 86,88/123,84 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 117,40 g | 60,70 g | 74,84 g | 50,63/50,46 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 47,27 g | 25,72 g | 29,70 g | 24,84/25,01 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 26,76 g | 23,84 g | 36,29 g | 23,78/24,11 g | ||||||||
sól | 17,18 g | 15,44 g | 14,92 g | 11,68/ 11 ,63 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)