top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku
ser twarogowy, dżem owocowy ser twarogowy, dżem owocowy ser twarogowy ser twarogowy/ser twarogowy, dżem
mandarynka mandarynka mandarynka gotowana marchew mini
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa fasolowa zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala
smażone naleśniki z serem twarogowym, śmietaną i cukrem pudrem ryba gotowana ryba gotowana ryba gotowana
ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
kompot owocowy surówka z selera surówka z selera surówka z selera
  kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku sałatka jarzynowa polędwica wieprzowa polędwica wieprzowa polędwica wieprzowa
polędwica wieprzowa jabłko jabłko jabłko gotowane
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku sok warzywny sok warzywny sok warzywny sok warzywny
chleb żytni 
szynka drobiowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2600 kcal 2244 kcal 376 kcal 2043/2254 kcal
białko ogółem 102,52 g 96,71 g 116,63 g 100,97/97,20 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 391,25 g 330,32 g 324,33 g 273,00/332,34 g
134,99 g 160,13 g 109,72 g 97,97/157,84 g
tłuszcz, w tym 76,10 g 66,63 g 73,77 g 67,98/66,71 g
nasycone kw. tł. 31,39 g 29,51 g 30,13 g 30,11/29,54 g
błonnik pokarmowy 30,29 g 31,50 g 44,53 g 34,02/33,77 g
sól 6,70 g 8,28 g 6,70 g 8,30/8,28 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl