Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ||||||||
ser żółty | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | |||||||||
sałata | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa ogórkowa | zacierka | zacierka | zacierka | ||||||||
gotowany bigos z białej kapusty | gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym | gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym | gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym | |||||||||
ziemniaki gotowane | ||||||||||||
kompot owocowy | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | ||||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | ||||||||
banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan z jogurtem naturalnym/banan | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | bułka maślana | bułka maślana | jogurt grecki | jogurt grecki/ bułka maślana | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
serek wiejski lekki | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2725 kcal | 2387 kcal | 2580 kcal | 2237/2387 kcal | ||||||||
białko ogółem | 98,32 g | 94,13 g | 139,59 g | 108,01/94,13 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 387,38 g | 373,83 g | 349,23 g | 305,44/373,83 g | ||||||||
120,8 g | 116,73 g | 64,14 g | 62,8/1165,73 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 93,70 g | 62,38 g | 72,72 g | 69,47/62,38 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 45,41 g | 29,75 g | 31,85 g | 33,69/29,75 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 27,77 g | 23,07 g | 24,76 g | 21,98/23,07 g | ||||||||
sól | 13,61 g | 13,72 g | 11,88 g | 13,84/13,72 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)