Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | musli z mlekiem | musli z mlekiem | musli z mlekiem | musli z mlekiem | ||||||||
mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | |||||||||
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa pieczarkowa ze śmietaną | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | ||||||||
gotowane pierogi z serem twarogowym i kaszą gryczaną ze śmietaną | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | gotowany ryż brązowy z sosem jabłkowym | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
kompot owocowy | ||||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | ogonówka | ||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | gotowany bukiet warzyw | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | serek homogenizowany waniliowy | serek homogenizowany waniliowy | jogurt naturalny | jogurt naturalny/serek homogenizowany waniliowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
ogonówka | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2687 kcal | 2678 kcal | 2666 kcal | 2269/2488 kcal | ||||||||
białko ogółem | 106,58 g | 91,77 g | 110,50 g | 77,94/79,26 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 380,33 g | 390,48 g | 377,10 g | 325,55/377,53 g | ||||||||
98,99 g | 113,4 g | 75,07 g | 66,59/102,3 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 87,55 g | 88,82 g | 84,53 g | 77,54/78,56 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 38,14 g | 47,36 g | 41,88 g | 44,21/45,25 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 22,37 g | 21,44 g | 39,91 g | 19,57/18,92 g | ||||||||
sól | 10,19 g | 8,84 g | 8,21 g | 8,92/8,80 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)