top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku
ser twarogowy, miód naturalny ser twarogowy, miód naturalny ser twarogowy ser twarogowy/ ser twarogowy, miód
kiwi kiwi kiwi gotowana marchew mini
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa szczawiowa z jajkiem zupa jarzynowa niezabielana zupa jarzynowa niezabielana zupa jarzynowa niezabielana
smażone naleśniki z twarogiem, cukrem
pudrem i śmietaną
gotowany biały makaron z serem
twarogowym
gotowany brązowy makaron z serem
twarogowym
gotowany biały makaron z serem twarogowym
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta kanapkowa z jajek i pieczarek kiełbasa żywiecka kiełbasa żywiecka kiełbasa żywiecka
banan banan banan z jogurtem naturalnym banan z jogurtem naturalnym/banan
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku bułeczka maślana bułeczka maślana sok warzywny sok warzywny/ bułeczka maślana
chleb żytni
mozaika drobiowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2653 kcal 2705 kcal 2704 kcal 2343/2705 kcal
białko ogółem 90,02 g 101,33 g 124,43 g 108,44/101,61 g
węglowodany ogółem, w tym
cukry
398,54 g 405,95 g 368,82 g 304,07/406,08 g
133,00 g 123,03 g 91,35 g 74,76/120,76 g
tłuszcz, w tym 83,25 g 80,68 g 85,00 g 81,85/80,55 g
nasycone kw. tł. 43,04 g 41,97 g 43,44 g 42,63/41,93g
błonnik pokarmowy 23,48 g 22,12 g 34,30 g 29,98/24,25 g
sól 11,95 g 4,44 g 3,35 g 3,99/4,43 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl