Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ||||||||
| mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | |||||||||
| banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan z jogurtem naturalnym/ banan | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa fasolowa | zupa koperkowa niezabielana | zupa koperkowa niezabielana | zupa koperkowa niezabielana | ||||||||
| smażony kotlet mielony | gotowany biały makaron z mięsem mielonym i warzywami | gotowany makaron pełnoziarnisty z mięsem mielonym i warzywami | gotowany biały makaron z mięsem mielonym i warzywami | |||||||||
| ziemniaki gotowane | ||||||||||||
| korek z ogórka | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| kompot owocowy | ||||||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | ||||||||
| rzodkiewka | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| serek wiejski lekki | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2390 kcal | 2160 kcal | 2442 kcal | 2061/2160 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 93,95 g | 69,64 g | 115,57 g | 75,13/69,64 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 361,06 g | 378,80 g | 364,77 g | 343,43/378,80 g | ||||||||
| 108,32 g | 128,47 g | 75,7 g | 99,78/128,47 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 70,41 g | 46,64 g | 61,78 g | 48,76/46,64 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 27,79 g | 24,44 g | 26,90 g | 25,58/24,44 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 30,57 g | 25,63 g | 43,72 g | 24,38/25,63 g | ||||||||
| sól | 10,93 g | 11,45 g | 10,09 g | 11,69/11,45 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
