Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | ||||||||
| ogórek świeży | kalafior gotowany | kalafior gotowany | kalafior gotowany | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa z fasolki szparagowej | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | ||||||||
| gotowany gulasz wieprzowo- warzywny | gotowany gulasz drobiowo- warzywny | gotowany gulasz drobiowo- warzywny | gotowany gulasz drobiowo- warzywny | |||||||||
| kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | |||||||||
| surówka colesław | surówka colesław | surówka colesław | gotowana marchew z kalafiorem | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | ||||||||
| gruszka | gruszka | gruszka | ogórek tarty | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | biszkopty | biszkopty | sok warzywny | sok warzywny/ biszkopty | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| polędwica drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2363 kcal | 2255 kcal | 2283 kcal | 1730/1992 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 71,21 g | 76,72 g | 91,92 g | 74,69/77,54 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 357,27 g | 362,57 g | 343,58 g | 268,27/327,16 g | ||||||||
| 90,59 g | 104,67 g | 80,64 g | 53,54/74,53 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 77,93 g | 61,92 g | 65,41 g | 45,98/46,66 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 24,74 g | 21,42 g | 22,24 g | 20,71/20,43 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 25,98 g | 28,96 g | 43,89 g | 24,71/22,56 g | ||||||||
| sól | 12,02 g | 15,27 g | 14,62 g | 13,02 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
