Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | ||||||||
| ser twarogowy z jogurtem | ser twarogowy z jogurtem | ser twarogowy z jogurtem | ser twarogowy z jogurtem | |||||||||
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | Obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa ogórkowa | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala | ||||||||
| gotowane pierogi z ryżem i serem twarogowym ze śmietaną | gotowane pulpety rybne | gotowane pulpety rybne | gotowane pulpety rybne | |||||||||
| ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ||||||||||
| kompot owocowy | marchew oprószana | marchew oprószana | marchew oprószana | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | ogonówka | ogonówka | ogonówka | ogonówka | ||||||||
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan z jogurtem naturalnym | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| mozaika drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2286 kcal | 2263 kcal | 2387 kcal | 2105/2263 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 83,98 g | 89,03 g | 110,96 g | 92,91/89,03 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 378,29 g | 332,77 g | 323,59 g | 283,69/332,77 g | ||||||||
| 129,08 g | 143,9 g | 91,53 g | 94,57/143,9 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 54,60 g | 70,59 g | 77,01 g | 72,84/70,59 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 31,22 g | 32,50 g | 34,18 g | 33,64/33,50 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 24,66 g | 26,78 g | 39,19 g | 26,41/26,78 g | ||||||||
| sól | 10,30 g | 14,78 g | 14,29 g | 14,94/14,78 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
