top spzoz

Jadłospis - środa

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza manna na mleku kasza manna na mleku kasza manna na mleku kasza manna na mleku
ser twarogowy, dżem owocowy ser twarogowy, dżem owocowy ser twarogowy ser twarogowy/ ser twarogowy, dżem
mandarynka mandarynka mandarynka gotowana marchew mini
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku Obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa pieczarkowa krupnik ryżowy krupnik ryżowy krupnik ryżowy
gotowane pyzy z mięsem gotowane paluszki drobiowe z ziołami gotowane paluszki drobiowe z ziołami gotowane paluszki drobiowe z ziołami
surówka domowa ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
kompot owocowy gotowana marchew z kalafiorem gotowana marchew z kalafiorem gotowana marchew z kalafiorem
  kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku ogonówka ogonówka ogonówka ogonówka
sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku mus owocowy mus owocowy mus owocowy mus owocowy
chleb żytni  
mozaika drobiowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2622 kcal 2122 kcal 2168 kcal 1974/2126 kcal
białko ogółem 86,91 g 86,57 g 108,06 g 92,61/87,23 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 343,84 g 342,56 g 316,96 g 298,45/344,08 g
120,69 g 111,27 g 43,31 g 71/110,23 g
tłuszcz, w tym 105,57 g 49,45 g 54,78 g 50,69/49,55 g
nasycone kw. tł. 41,18 g 26,53 g 27,63 g 27,14/26,57 g
błonnik pokarmowy 26,45 g 19,24 g 31,23 g 21,12/21,75 g
sól 13,58 g 12,25 g 11,62 12,49/12,39 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl