Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | ||||||||
mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | |||||||||
ogórek świeży | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | Obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa jarzynowa | zupa jarzynowa niezabielana | zupa jarzynowa niezabielana | zupa jarzynowa niezabielana | ||||||||
gotowany bigos z białej kapusty | gotowane gołąbki otwarte bez kapusty w sosie pomidorowym | gotowane gołąbki otwarte bez kapusty w sosie pomidorowym | gotowane gołąbki otwarte bez kapusty w sosie pomidorowym | |||||||||
ziemniaki gotowane | ||||||||||||
kompot owocowy | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | ser topiony | polędwica | polędwica | polędwica | ||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | biszkopty | biszkopty | sok warzywny | sok warzywny/ biszkopty | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
rolada z indyka | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2499 kcal | 2367 kcal | 2345 kcal | 2016/2320 kcal | ||||||||
białko ogółem | 86,66 g | 90,79 g | 105,99 g | 89,38/92,23 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 386,87 g | 386,00 g | 354,51 g | 301,77/373,16 g | ||||||||
107,00 g | 102,76 g | 66,23 g | 59,43/92,92 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 74,53 g | 57,40 g | 60,89 g | 56,60/57,28 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 36,51 g | 28,40 g | 29,22 g | 28,65/28,37 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 31,44 g | 25,54 g | 40,47 g | 27,33/25,18 g | ||||||||
sól | 10,98 g | 8,26 g | 7,61 g | 8,30 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)