Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | musli z mlekiem | musli z mlekiem | musli z mlekiem | musli z mlekiem | ||||||||
ser żółty | ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | |||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | Obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa grochowa | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | zupa z zielonego groszku | ||||||||
gotowane pierogi ruskie ze śmietaną | gotowany pulpet rybny | gotowany pulpet rybny | gotowany pulpet rybny | |||||||||
kompot owocowy | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | ||||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | kiełbasa szynkowa | ||||||||
banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan z jogurtem naturalnym/ banan | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
kiełbasa szynkowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2868 kcal | 2297 kcal | 2414 kcal | 2009/2182 kcal | ||||||||
białko ogółem | 101,49 g | 89,19 g | 109,71 g | 89,76/86,33 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 389,28 g | 356,85 g | 346,41 g | 307,34/360,32 g | ||||||||
122,96 g | 154,86 g | 94,35 g | 105,47/157,05 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 107,75 g | 64,06 g | 70,81 g | 53,56/51,41 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 49,41 g | 33,37 g | 35,03 g | 27,51/26,39 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 32,94 g | 29,38 g | 42,67 g | 29,01/30,98 g | ||||||||
sól | 10,05 g | 11,70 g | 11,09 g | 12,14/12,04 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)