top spzoz

Jadłospis - środa

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku płatki jęczmienne na mleku płatki jęczmienne na mleku płatki jęczmienne na mleku płatki jęczmienne na mleku
jajko gotowane na twardo jajko gotowane na twardo jajko gotowane na twardo kiełbasa szynkowa
pomarańcza pomarańcza pomarańcza  gotowana marchew mini
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku Obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku barszcz czerwony barszcz czerwony niezabielany barszcz czerwony niezabielany barszcz czerwony niezabielany
smażone krokiety z mięsem gotowane jeżyki drobiowe gotowane jeżyki drobiowe gotowane jeżyki drobiowe
surówka colesław ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane  ziemniaki gotowane
kompot owocowy surówka colesław surówka colesław gotowany brokuł z marchewką
  kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku ser twarogowy z jogurtem ser twarogowy z jogurtem ser twarogowy z jogurtem ser twarogowy z jogurtem
pomidor pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku bułeczki maślane bułeczki maślane sok warzywny sok warzywny/ bułeczki maślane
chleb żytni  
kiełbasa krakowska
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2499 kcal 2443 kcal 2440 kcal 2027/2318 kcal
białko ogółem 84,36 g 89,38 g 107,05 g 92,07/94,20 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 378,37 g 391,74 g 365,92 g 310,06/376,23 g
120,47 g 130,57 g 89,06 g 75,92/114,39 g
tłuszcz, w tym 77,06 g 64,42 g 66,16 g 53,92/55,10 g
nasycone kw. tł. 31,53 g 29,26 g 29,30 g 27,35/28,08 g
błonnik pokarmowy 25,98 g 28,66 g 42,51 g 28,53/27,46 g
sól 8,59 g 10,11 g 8,75 g 8,55/9,15 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl