top spzoz

Jadłospis - sobota

Jadłospis do pobrania: plik .pdf'

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku rolada z indyka rolada z indyka rolada z indyka rolada z indyka
sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku Obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zacierka zacierka zacierka zacierka
smażony zraz wieprzowy z cebulą gotowany zraz wieprzowy w sosie ziołowym gotowany zraz wieprzowy w sosie ziołowym gotowany zraz wieprzowy w sosie ziołowym
ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
surówka brocolino ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane gotowana marchew z kalafiorem
kompot owocowy surówka brocolino surówka brocolino kompot owocowy bez/ z cukrem
  kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru  
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa
jabłko jabłko jabłko  jabłko gotowane
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku ciastka kruche ciastka kruche sok warzywny sok warzywny/ ciastka kruche
chleb żytni  
szynka drobiowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2532 kcal 2337 kcal 2175 kcal 1734/2190 kcal
białko ogółem 71,03 g 71,05 g 85,87 g 69,60/70,5 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 390,07 g 373,30 g 323,79 g 267,94/358,53 g
117,43 g 120,4 g 66,55 g 36,8/87,66 g
tłuszcz, w tym 82,57 g 67,67 g 63,70 g 47,52/57,36 g
nasycone kw. tł. 28,17 g 27,10 g 23,67 g 22,97/26,45 g
błonnik pokarmowy 28,62 g 24,14 g 38,03 g 21,36/20,29 g
sól 17,66 g 16,78 g 15,18 g 12,19/12,79 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl