top spzoz

Jadłospis - wtorek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku
kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa
gruszka gruszka gruszka gotowana marchew mini
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku Obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku rosół z makaronem rosół z makaronem rosół z makaronem rosół z makaronem
smażone udko panierowane gotowane udko w sosie ziołowym gotowane udko w sosie ziołowym gotowane udko panierowane
ryż biały gotowany ryż biały gotowany ryż brązowy gotowany ryż biały gotowany
gotowana marchew oprószana gotowana marchew oprószana gotowana marchew oprószana gotowana marchew oprószana
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasztet mozaika drobiowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa
ogórek kiszony sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku serek homogenizowany waniliowy serek homogenizowany waniliowy mus owocowy mus owocowy/ serek homogenizowany
chleb żytni  
polędwica drobiowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2753 kcal 2430 kcal 2502 kcal 2249/2459 kcal
białko ogółem 112,74 g 107,48 g 119,33 g 102,85/108,86 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 346,39 g 343,38 g 340,41 g 307,70/346,02 g
94,48 g 96,55 g 59,61 g 73,71/95,08 g
tłuszcz, w tym 106,74 g 73,91 g 77,67 g 72,37/76,13 g
nasycone kw. tł. 40,02 g 34,76 g 34,13 g 33,35/36,16 g
błonnik pokarmowy 25,25 g 17,56 g 38,82 g 22,08/20,79 g
sól 11,19 g 8,88 g 9,20 g 10,05/10,09 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl