Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | musli z mlekiem | musli z mlekiem | musli z mlekiem | musli z mlekiem | ||||||||
jajko gotowane na twardo | jajko gotowane na twardo | jajko gotowane na twardo | jajko gotowane na twardo | |||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | Obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa fasolowa | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | ||||||||
smażone kotlety ziemniaczane z mięsem | gotowane pulpety rybne | gotowane pulpety rybne | gotowane pulpety rybne | |||||||||
korek z ogórka | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | gotowana marchew mini | gotowana marchew min | gotowana marchew mini | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta kanapkowa z tuńczyka | pasta kanapkowa z tuńczyka | pasta kanapkowa z tuńczyka | pasta kanapkowa | ||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | biszkopty | biszkopty | sok warzywny | sok warzywny/ biszkopty | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
ser twarogowy | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2670 kcal | 2346 kcal | 2395 kcal | 1920/2205 kcal | ||||||||
białko ogółem | 99,99 g | 94,38 g | 116,74 g | 84,05/80,58 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 387,77 g | 368,54 g | 339,96 g | 298,46/378,77 g | ||||||||
104,19 g | 111,31 g | 77,34 g | 60,91/78,85 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 88,21 g | 63,37 g | 68,32 g | 50,05/47,23 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 29,71 g | 27,42 g | 29,83 g | 40,37/37,24 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 31,94 g | 27,45 g | 42,38 g | 30,38/27,17 g | ||||||||
sól | 7,11 g | 11,97 g | 10,46 g | 11,87/12,26 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)