Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
skład posiłku | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup |
mandarynka | mandarynka | mandarynka | kalafior gotowany | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | Obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
skład posiłku | zupa pomidorowa z makaronem | zupa pomidorowa z makaronem b/s* | zupa pomidorowa z makaronem b/s* | zupa pomidorowa z makaronem b/s* |
gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym | |
gotowany biały ryż | gotowany biały ryż | gotowany ryż brązowy | gotowany biały ryż | |
gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | |
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
skład posiłku | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa |
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 |
skład posiłku | sok owocowy | sok owocowy | sok owocowy | sok owocowy |
chleb żytni | ||||
szynka drobiowa | ||||
wartości odżywcze |
||||
wartość energetyczna | 2322 kcal | 2228 kcal | 2357 kcal | 2064/2224 kcal |
białko ogółem | 85,38 g | 83,43 g | 100,16 g | 85,41/85,23 g |
węglowodany ogółem, w tym cukry |
365,12 g | 345,00 g | 343,27 g | 301,54/342,72 g |
109,26 g | 109,22 g | 64,57 g | 63,73/108,74 g | |
tłuszcz, w tym | 62,38 g | 61,02 g | 68,32 g | 61,45/61,02 g |
nasycone kw. tł. | 22,76 g | 20,71 g | 21,02 g | 20,74/20,72 g |
błonnik pokarmowy | 18,70 g | 14,98 g | 32,81 g | 16,65/16,00 g |
sól | 11,73 g | 11,12 g | 9,53 g | 11,17 g |
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)