Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | ||||||||
ser topiony | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | |||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | Obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa owocowa z makaronem | zupa owocowa z makaronem niezabielana | krupnik | krupnik/ owocowa z makaronem | ||||||||
pieczeń w sosie pieczarkowym | gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym | gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym | gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym | |||||||||
kasza jęczmienna gotowana | ||||||||||||
buraczki gotowane | kasza jęczmienna gotowana | kasza jęczmienna gotowana | kasza jęczmienna gotowana | |||||||||
kompot owocowy | buraczki gotowane | surówka z kapusty | surówka z kapusty/buraczki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | ser żółty | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | ||||||||
kiwi | kiwi | kiwi | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | bułeczka maślana | bułeczka maślana | sok warzywny | sok warzywny/ bułeczka maślana | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
szynka wędzona | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2784 kcal | 2541 kcal | 2587 kcal | 2268/2522 kcal | ||||||||
białko ogółem | 91,82 g | 83,21 g | 103,91 g | 86,03/84,74 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 410,59 g | 399,95 g | 374,74 g | 324,25/394,66 g | ||||||||
130,18 g | 128,83 g | 64,86 g | 63,19/124,5 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 91,85 g | 72,62 g | 79,86 g | 76,40/72,39 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 49,18 g | 32,68 g | 30,64 g | 29,79/32,62 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 25,56 g | 21,42 g | 42,22 g | 30,13/22,11 g | ||||||||
sól | 8,83 g | 6,81 g | 5,69 g | 7,33/6,85 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)