top spzoz

Jadłospis - czwartek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku płatki jęczmienne na mleku płatki jęczmienne na mleku płatki jęczmienne na mleku płatki jęczmienne na mleku
ser topiony  szynka drobiowa  szynka drobiowa szynka drobiowa
pomidor pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku Obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa owocowa z makaronem zupa owocowa z makaronem niezabielana krupnik krupnik/ owocowa z makaronem
pieczeń w sosie pieczarkowym gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym
kasza jęczmienna gotowana
buraczki gotowane kasza jęczmienna gotowana kasza jęczmienna gotowana kasza jęczmienna gotowana
kompot owocowy buraczki gotowane surówka z kapusty surówka z kapusty/buraczki gotowane
  kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku ser żółty kiełbasa żywiecka kiełbasa żywiecka kiełbasa żywiecka
kiwi kiwi kiwi kalafior gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku bułeczka maślana bułeczka maślana sok warzywny sok warzywny/ bułeczka maślana
chleb żytni  
szynka wędzona
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2784 kcal 2541 kcal 2587 kcal 2268/2522 kcal
białko ogółem 91,82 g 83,21 g 103,91 g 86,03/84,74 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 410,59 g 399,95 g 374,74 g 324,25/394,66 g
130,18 g 128,83 g 64,86 g 63,19/124,5 g
tłuszcz, w tym 91,85 g 72,62 g 79,86 g 76,40/72,39 g
nasycone kw. tł. 49,18 g 32,68 g 30,64 g 29,79/32,62 g
błonnik pokarmowy 25,56 g 21,42 g 42,22 g 30,13/22,11 g
sól 8,83 g 6,81 g 5,69 g 7,33/6,85 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl