Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | ||||||||
ser żółty | ser twarogowy, miód | ser twarogowy | ser twarogowy/ ser twarogowy, miód | |||||||||
kalafior gotowany | kalafior gotowany | kalafior gotowany | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | Obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa ogórkowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | ||||||||
gotowane pierogi ruskie | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | gotowany ryż pełnoziarnisty z sosem jabłkowym | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
kompot owocowy bez dodatku cukru | ||||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | szynka drobiowa | ||||||||
mandarynka | mandarynka | mandarynka | ogórek tarty | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | serek homogenizowany waniliowy | serek homogenizowany waniliowy | sok warzywny | sok warzywny/ serek homogenizowany waniliowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
szynka drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2802 kcal | 2746 kcal | 2661 kcal | 2298/2621 kcal | ||||||||
białko ogółem | 100,71 g | 89,25 g | 104,33 g | 81,68/86,74 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 375,75 g | 399,91 g | 370,10 g | 323,93/393,48 g | ||||||||
91,5 g | 110,8 g | 74,83 g | 70,77/104,94 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 105,50 g | 93,23 g | 89,76 g | 80,09/83,08 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 54,47 g | 53,90 g | 46,73 g | 44,31/46,88 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 23,39 g | 20,41 g | 40,38 g | 21,23/19,08 g | ||||||||
sól | 11,02 g | 8,17 g | 6,45 g | 7,24/7,38 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)