Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | ||||||||
pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | gotowana marchew mini | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | Obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zacierka | zacierka | zacierka | zacierka | ||||||||
gotowany gulasz wieprzowo- warzywny | gotowany gulasz drobiowo- warzywny | gotowany gulasz drobiowo- warzywny | gotowany gulasz drobiowo- warzywny | |||||||||
kasza jęczmienna gotowana | kasza jęczmienna gotowana | kasza jęczmienna gotowana | kasza jęczmienna gotowana | |||||||||
surówka colesław | surówka colesław | surówka colesław | gotowana marchew z kalafiorem | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | ||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | banan | banan | banan z jogurtem | banan z jogurtem/ banan | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
szynka wędzona | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2427 kcal | 2303 kcal | 2445 kcal | 1904/2013 kcal | ||||||||
białko ogółem | 80,24 g | 81,92 g | 105,21 g | 86,05/82,19 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 358,51 g | 355,70 g | 351,82 g | 278,77/315,58 g | ||||||||
114,05 g | 127,94 g | 76,12 g | 52,83/32,71 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 81,76 g | 68,27 g | 73,75 g | 55,34/53,09 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 27,60 g | 25,89 g | 27,82 g | 26,08/24,94 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 29,93 g | 28,71 g | 41,12 g | 24,91/25,32 g | ||||||||
sól | 15,89 g | 17,33 g | 15,89 g | 13,02/13,46 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)