Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | ||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | Obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa kalafiorowo- brokułowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | ||||||||
gotowana potrawka z kurczaka | gotowana potrawka z kurczaka | gotowana potrawka z kurczaka | gotowana potrawka z kurczaka | |||||||||
ryż biały gotowany | ryż biały gotowany | ryż brązowy gotowany | ryż biały gotowany | |||||||||
surówka z marchwi | surówka z marchwi | surówka z marchwi | surówka z marchwi | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa żywiecka | ||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | ||||||||||||
skład posiłku | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
ser twarogowy | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2369 kcal | 2331 kcal | 2502 kcal | 2176/2336 kcal | ||||||||
białko ogółem | 88,33 g | 87,13 g | 112,82 g | 87,07/86,89 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 389,04 g | 370,00 g | 370,23 g | 331,44/372,62 g | ||||||||
121,27 g | 122,31 g | 80,22 g | 63,71/105,82 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 58,79 g | 62,83 g | 69,89 g | 63,19/62,76 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 26,21 g | 27,39 g | 29,78 g | 27,44/27,42 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 35,15 g | 31,43 g | 49,26 g | 32,76/32,11 g | ||||||||
sól | 18,01 g | 17,43 g | 15,93 g | 17,42 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)