Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | kasza manna na mleku | kasza manna na mleku | kasza manna na mleku | kasza manna na mleku | ||||||||
| polędwica | polędwica | polędwica | polędwica | |||||||||
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | Obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | kapuśniak | zupa z fasolki szparagowej | zupa z fasolki szparagowej | zupa z fasolki szparagowej | ||||||||
| smażona ryba panierowana | ryba gotowana | ryba gotowana | ryba gotowana | |||||||||
| gotowane ziemniaki | gotowane ziemniaki | gotowane ziemniaki | gotowane ziemniaki | |||||||||
| surówka z selera | surówka z selera | surówka z selera | surówka z selera | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | ser twarogowy, miód naturalny | ser twarogowy, miód naturalny | ser twarogowy | ser twarogowy/ ser twarogowy, miód | ||||||||
| gruszka | gruszka | gruszka | gotowana marchew mini | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | serek homogenizowany waniliowy | serek homogenizowany waniliowy | jogurt naturalny | jogurt naturalny/ serek homogenizowany waniliowy | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| polędwica drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2377 kcal | 2252 kcal | 2261 kcal | 1950/2233 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 98,28 g | 95,70 g | 116,09 g | 98,16/95,64 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 376,66 g | 363,12 g | 331,90 g | 286,70/359,26 g | ||||||||
| 132,41 g | 133,77 g | 95,16 g | 75,23/110,8 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 60,62 g | 53,22 g | 57,41 g | 53,17/53,09 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 28,69 g | 28,73 g | 28,79 g | 28,28/29,01 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 31,95 g | 28,82 g | 42,25 g | 31,47/30,82 g | ||||||||
| sól | 15,34 g | 7,78 g | 7,25 g | 8,02/9,37 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
