top spzoz

Jadłospis - czwartek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza manna na mleku kasza manna na mleku kasza manna na mleku kasza manna na mleku
kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa
pomidor pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku Obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa owocowa z makaronem zupa owocowa z makaronem b/s* krupnik krupnik/ zupa owocowa z makaronem b/s*
smażony sznycel w grzankach gotowany zraz drobiowy w sosie ziołowym gotowany zraz drobiowy w sosie ziołowym gotowany zraz drobiowy w sosie ziołowym
kasza jęczmienna gotowana gotowana kasza jęczmienna gotowana kasza jęczmienna gotowana kasza jęczmienna
buraczki gotowane buraczki gotowane surówka z kapusty surówka z kapusty/ buraczki gotowane
kompot owocowy kompot owocowy kompot bez dodatku cukru kompot bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku ser żółty ogonówka ogonówka ogonówka
gruszka gruszka gruszka brokuł gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku jogurt grecki jogurt grecki jogurt grecki jogurt grecki
chleb żytni  
ser żółty
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2679 kcal 2353 kcal 2711 kcal 2188/2311 kcal
białko ogółem 109,72 g 94,00 g 128,63 g 99,52/95,92 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 380,81 g 375,40 g 369,91 g 317,26/362,68 g
132,85 g 133,47 g 65,66 g 58,78/123,63 g
tłuszcz, w tym 84,47 g 57,30 g 84,51 g 64,04/57,42 g
nasycone kw. tł. 43,52 g 29,81 g 38,82 g 27,73/29,81 g
błonnik pokarmowy 23,40 g 19,26 g 39,64 g 26,50/18,90 g
sól 11,22 g 6,60 g 7,32 g 7,68/6,60 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 



 

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl