Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | ||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | Obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | krupnik jaglany | krupnik jaglany | krupnik jaglany | krupnik jaglany | ||||||||
smażony kotlet schabowy | gotowany schab w sosie koperkowym | gotowany schab w sosie koperkowym | gotowany schab w sosie koperkowym | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | ||||||||
kiwi | kiwi | kiwi | kalafior gotowany w wodzie | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | sok warzywny | sok warzywny/ jogurt owocowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
kiełbasa żywiecka | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2377 kcal | 2308 kcal | 2475 kcal | 2132/2294 kcal | ||||||||
białko ogółem | 88,82 g | 89,73 g | 109,21 g | 92,10/91,02 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 336,58 g | 331,24 g | 340,11 g | 284,39/328,57 g | ||||||||
99,2 g | 104,92 g | 70,42 g | 40,14/84,1 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 80,77 g | 74,81 g | 79,46 g | 75,69/74,51 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 25,85 g | 26,61 g | 27,64 g | 27,07/26,58 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 24,98 g | 23,14 g | 36,12 g | 24,71/24,51 g | ||||||||
sól | 13,73 g | 12,42 g | 11,99 g | 12,51/21,45 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)