top spzoz

Jadłospis - czwartek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku płatki owsiane na mleku płatki owsiane na mleku płatki owsiane na mleku płatki owsiane na mleku
ser topiony rolada schabowa rolada schabowa rolada schabowa
gruszka gruszka gruszka gotowana marchew mini
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna, napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku Obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku rosół z makaronem rosół z makaronem rosół z makaronem rosół z makaronem
smażone udko panierowane gotowane udko w sosie koperkowym gotowane udko w sosie koperkowym gotowane udko w sosie koperkowym
ryż biały gotowany ryż biały gotowany ryż brązowy gotowany ryż biały gotowany
surówka z czerwonej kapusty surówka z czerwonej kapusty surówka z czerwonej kapusty surówka z czerwonej kapusty
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku mozaika drobiowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa
jabłko jabłko jabłko jabłko gotowane
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna, napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku serek homogenizowany waniliowy serek homogenizowany waniliowy jogurt grecki jogurt grecki/ serek homogenizowany waniliowy
chleb żytni  
kiełbasa krakowska
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2693 kcal 2627 kcal 2703 kcal 2399/2598 kcal
białko ogółem 103,75 g 114,73 g 140,69 g 122,01/114,85 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 364,41 g 365,64 g 349,92 g 304,97/360,34 g
116,02 g 118,32 g 78,14 g 57,81/95,44 g
tłuszcz, w tym 96,64 g 83,30 g 86,73 g 82,19/82,23 g
nasycone kw. tł. 39,94 g 35,24 g 35,04 g 34,29/35,27 g
błonnik pokarmowy 23,79 g 21,12 g 38,95 g 23,77/23,12 g
sól 11,09 g 8,87 g 8,27 g 8,87/8,99 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 



 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl