top spzoz

Jadłospis - czwartek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku ryż na mleku ryż na mleku ryż na mleku ryż na mleku
ogonówka ogonówka ogonówka ogonówka
jabłko jabłko jabłko jabłko gotowane
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa owocowa z makaronem zupa owocowa z makaronem b/s* krupnik krupnik/ zupa owocowa z makaronem b/s*
smażony kotlet w grzankach gotowane paluszki drobiowe z ziołami gotowane paluszki drobiowe z ziołami gotowane paluszki drobiowe z ziołami
kasza jęczmienna gotowana kasza jęczmienna gotowana kasza jęczmienna gotowana kasza jęczmienna gotowana
gotowane buraczki gotowane buraczki surówka z kapusty surówka z kapusty/ gotowane buraczki
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku ser topiony kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa
sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku jogurt grecki jogurt grecki jogurt grecki jogurt grecki
chleb żytni  
rolada drobiowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2605 kcal 2242 kcal 2401 kcal 2124/2247 kcal
białko ogółem 100,33 g 89,09 g 110,74 g 92,45/88,85 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 386,40 g 354,23 g 348,71 g 311,43/256,85 g
135,63 g 136,27 g 68,38 g 54,93/119,78 g
tłuszcz, w tym 77,85 g 56,44 g 67,23 g 62,99/56,37 g
nasycone kw. tł. 40,41 g 29,52 g 27,98 g 27,47/29,55 g
błonnik pokarmowy 23,60 g 19,15 g 39,53 g 27,43/19,83 g
sól 10,10 g 10,78 g 11,21 g 11,85/10,77 g
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl