Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
| skład posiłku | rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa |
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
| skład posiłku | zupa pomidorowa z makaronem | zupa pomidorowa z makaronem b/s* | zupa pomidorowa z makaronem b/s* | zupa pomidorowa z makaronem b/s* |
| gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym | |
| ryż biały gotowany | ryż biały gotowany | ryż brązowy gotowany | ryż biały gotowany | |
| gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | |
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
| skład posiłku | schab z liściem, ser topiony | schab z liściem, ser twarogowy | schab z liście, ser twarogowy | schab z liściem, ser twarogowy |
| sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 |
| skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | jogurt naturalny | jogurt naturalny/ owocowy |
| chleb żytni | ||||
| serek wiejski light | ||||
wartości odżywcze |
||||
| wartość energetyczna | 2346 kcal | 2235 kcal | 2442 kcal | 2078/2240 kcal |
| białko ogółem | 112,39 g | 114,78 g | 151,28 g | 115,71/ 114,63 g |
| węglowodany ogółem, w tym cukry |
366,09 g | 345,74 g | 345,45 g | 304,18/348,36 g |
| 105,16 g | 106,72 g | 60,12 g | 46,27/90,23 g | |
| tłuszcz, w tym | 53,96 g | 48,83 g | 54,92 g | 49,94/48,76 g |
| nasycone kw. tł. | 29,60 g | 25,11 g | 27,03 g | 25,63/25,14 g |
| błonnik pokarmowy | 25,89 g | 22,17 g | 39,55 g | 23,05/22,85 g |
| sól | 11,20 g | 10,65 g | 9,12 g | 10,70/10,64 g |
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
