Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | szynka wieprzowa, jajko gotowane | szynka wieprzowa, jajko gotowane | szynka wieprzowa, jajko gotowane | szynka wieprzowe | ||||||||
babka piaskowa | babka piaskowa | jogurt naturalny | jogurt naturalny/ babka piaskowa | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | barszcz biały z jajkiem i kiełbasą | krupnik jaglany | krupnik jaglany | krupnik jaglany | ||||||||
gotowany schab w sosie ziołowym | gotowany schab w sosie ziołowym | gotowany schab w sosie ziołowym | gotowany schab w sosie ziołowym | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | ogonówka, ser twarogowy | ogonówka, ser twarogowy | ogonówka, ser twarogowy | ogonówka, ser twarogowy | ||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | serek homogenizowany Danio | serek homogenizowany Danio | sok warzywny | sok warzywny/ serek homogenizowany | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
szynka drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2422 kcal | 2307 kcal | 2239 kcal | 1901/2080 kcal | ||||||||
białko ogółem | 119,50 g | 101,23 g | 117,16 g | 99,68/100,35 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 315, 41 g | 338,57 g | 312,23 g | 271,15/289,29 g | ||||||||
90,64 g | 91,06 g | 47,11 g | 50,42/45,36 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 72,01 g | 66,09 g | 61,31 g | 51,14/62,34 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 36,13 g | 34,94 g | 27,52 g | 26,62/33,96 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 17,59 g | 19,19 g | 33,59 g | 20,81/16,44 g | ||||||||
sól | 9,71 g | 8,51 g | 6,98 g | 9,01/8,86 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)