Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | ||||||||
| ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | |||||||||
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa z fasolki szparagowej | zupa z fasolki szparagowej | zupa z fasolki szparagowej | zupa z fasolki szparagowej | ||||||||
| gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | gotowany ryż pełnoziarnisty z sosem jabłkowym bez dodatku cukru | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
| kompot owocowy bez dodatku cukru | ||||||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | dżem owocowy, miód naturalny | dżem owocowy, miód naturalny | serek wiejski light | serek wiejski light/ dżem owocowy, miód | ||||||||
| gruszka | gruszka | gruszka | marchew mini | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
| skład posiłku | ciastka kruche | ciastka kruche | sok warzywny | sok warzywny/ ciastka kruche | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| ser żółty | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2975 kcal | 2937 kcal | 2756 kcal | 2309/2908 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 71,12 g | 69,92 g | 122,79 g | 97,10/70,04 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 504,65 g | 485,61 g | 381,91 g | 336,70/480,31 g | ||||||||
| 183,59 g | 184,63 g | 94,4 g | 74,41/161,66 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 80,96 g | 85,00 g | 86,56 g | 70,58/84,93 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 45,94 g | 47,12 g | 48,56 g | 40,30/47,15 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 27,97 g | 24,25 g | 42,38 g | 31,60/26,25 g | ||||||||
| sól | 7,16 g | 6,58 g | 5,91 g | 6,70 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
