Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | musli z mlekiem | musli z mlekiem | musli z mlekiem | musli z mlekiem | ||||||||
| ser twarogowy, miód | ser twarogowy, miód | ser twarogowy | ser twarogowy | |||||||||
| mandarynka | mandarynka | mandarynka | kalafior gotowany | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | barszcz czerwony | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | ||||||||
| smażone krokiety z mięsem | gotowane jeżyki drobiowe | gotowane jeżyki drobiowe | gotowane jeżyki drobiowe | |||||||||
| surówka kalafiori | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
| kompot owocowy | surówka kalafiori | surówka kalafiori | brokuł gotowany | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | ||||||||
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
| skład posiłku | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| kiełbasa szynkowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2512 kcal | 2308 kcal | 2499 kcal | 1998/2158 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 87,63 g | 87,39 g | 110,97 g | 94,77/94,59 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 385,04 g | 371,45 g | 363,58 g | 300,83/342,01 g | ||||||||
| 114,65 g | 120,07 g | 84,32 g | 67,16/109,17 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 75,41 g | 58,80 g | 72,31 g | 52,82/52,39 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 31,33 g | 27,38 g | 29,01 g | 27,49/27,47 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 28,67 g | 27,44 g | 43,39 g | 29,09/28,44 g | ||||||||
| sól | 8,75 g | 10,03 g | 11,33 g | 8,10 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
