top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku
ser twarogowy ser twarogowy ser twarogowy ser twarogowy
pomarańcza pomarańcza pomarańcza gotowana marchew mini
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa szczawiowa z jajkiem zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala
gotowane pierogi ruskie ze skwarkami gotowany biały ryż z sosem jabłkowym gotowany ryż pełnoziarnisty z sosem jabłkowym gotowany biały ryż z sosem jabłkowym
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez/ z cukrem
    kompot owocowy bez dodatku cukru  
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta kanapkowa z jajek i pieczarek polędwica sopocka polędwica sopocka polędwica sopocka
jabłko jabłko jabłko jabłko gotowane
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku jogurt owocowy jogurt owocowy jogurt naturalny jogurt naturalny/ owocowy
chleb żytni
szynka drobiowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2573 kcal 2502 kcal 2552 kcal 2310/2472 kcal
białko ogółem 90,30 g 83,93 g 101,19 g 84,50/83,42 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 352,26 g 359,21 g 354,13 g 310,06/354,24 g
124,05 g 139,83 g 93,25 g 71,73/115,69 g
tłuszcz, w tym 95,29 g 86,21 g 85,97 g 87,26/86,08 g
nasycone kw. tł. 47,44 g 47,19 g 42,52 g 47,73/47,24 g
błonnik pokarmowy 27,36 g 21,08 g 39,10 g 22,95/22,75 g
sól 11,46 g 5,91 g 4,31 g 6,09/6,03 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl