Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | ||||||||
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa pomidorowa z makaronem | zupa pomidorowa z makaronem b/s* | zupa pomidorowa z makaronem b/s* | zupa pomidorowa z makaronem b/s* | ||||||||
| filet drobiowy gotowany w sosie jarzynowym | filet drobiowy gotowany w sosie jarzynowym | filet drobiowy gotowany w sosie jarzynowym | filet drobiowy gotowany w sosie jarzynowym | |||||||||
| gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | ||||||||
| mandarynka | mandarynka | mandarynka | brokuł gotowany | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
| skład posiłku | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| rolada z indyka | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2269 kcal | 2146 kcal | 2307 kcal | 2011/2171 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 99,72 g | 97,67 g | 117,58 g | 100,17/99,99 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 323,39 g | 295,92 g | 302,00 g | 258,81/299,99 g | ||||||||
| 86,5 g | 79,76 g | 41,41 g | 40,05/82,06 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 68,95 g | 67,54 g | 72,65 g | 68,24/67,81 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 26,58 g | 24,52 g | 25,22 g | 24,59/24,57 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 20,74 g | 16,47 g | 30,45 g | 18,50/17,85 g | ||||||||
| sól | 11,68 g | 11,07 g | 10,61 g | 11,08 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
