Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kakao na mleku | kakao na mleku | kakao na mleku- bez dodatku cukru | kakao na mleku bez/ z cukrem | ||||||||
ser twarogowy, dżem | ser twarogowy, dżem | ser twarogowy | ser twarogowy/ ser twarogowy, dżem | |||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | barszcz czerwony | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | ||||||||
pyzy z mięsem | gotowane jeżyki drobiowe z ziołami | gotowane jeżyki drobiowe z ziołami | gotowane jeżyki drobiowe z ziołami | |||||||||
surówka żydowska | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | surówka żydowska | surówka żydowska | gotowana marchew z kalafiorem | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | ||||||||
pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | gotowana marchew mini | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan z jogurtem naturalnym/banan | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
rolada z indyka | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2557 kcal | 2377 kcal | 2380 kcal | 2005/2144 kcal | ||||||||
białko ogółem | 79,60 g | 84,70 g | 108,40 g | 90,25/84,16 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 377,17 g | 389,75 g | 351,36 g | 298,54/341,14 g | ||||||||
169,42 g | 188,48 g | 112,26 g | 86,84/147,51 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 87,81 g | 60,90 g | 65,99 g | 56,78/55,25 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 38,17 g | 27,21 g | 28,17 g | 30,24/29,72 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 29,62 g | 32,93 g | 44,37 g | 27,61/24,87 g | ||||||||
sól | 8,46 g | 12,57 g | 12,10 g | 8,35/8,17 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)