top spzoz

Jadłospis - czwartek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowo-wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku płatki kukurydziane na mleku płatki kukurydziane na mleku płatki kukurydziane na mleku płatki kukurydziane na mleku
ser topiony kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska kiełbasa krakowska
gruszka gruszka gruszka kalafior gotowany
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masłom ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez / z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku rosół z makaronem rosół z makaronem rosół z makaronem rosół z makaronem
smażone udko panierowane udko gotowane w sosie ziołowym udko gotowane w sosie ziołowym udko gotowane w sosie ziołowym
gotowany biały ryż gotowany biały ryż gotowany ryż pełnoziarnisty gotowany biały ryż
gotowana marchewka z groszkiem gotowana marchewka z groszkiem gotowana marchewka z groszkiem gotowana marchew z groszkiem
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku szynka wieprzowa szynka wieprzowa szynka wieprzowa szynka wieprzowa
jabłko jabłko jabłko jabłko gotowane
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masłom ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez / z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku jogurt owocowy jogurt owocowy jogurt naturalny jogurt naturalny/ owocowy
pieczywo żytnie  
mozaika drobiowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2660 kcal 2561 kcal 2647 kcal 2363/2525 kcal
białko ogółem 103,98 g 107,35 g 114,19 g 110,17/109,09 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 367,73 g 369,32 g 388,21 g 316,03/360,21 g
123,44 g 125,73 g 83,63 g 55,59/99,55 g
tłuszcz, w tym 91,89 g 78,03 g 78,98 g 79,05/77,87 g
nasycone kw. tł. 42,17 g 37,31 g 37,65 g 37,81/37,32 g
błonnik pokarmowy 26,79 g 24,16 g 36,95 g 25,22/25,02 g
sól 10,43 g 9,38 g 11,89 g 9,48/9,42 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl