top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowo-wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku
ser twarogowy, dżem owocowy ser twarogowy, dżem owocowy ser twarogowy ser twarogowy
kiwi kiwi kiwi brokuł gotowany
pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna-napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa pieczarkowa zupa z fasolki szparagowej bez śmietany zupa z fasolki szparagowej bez śmietany zupa z fasolki szparagowej bez śmietany
smażone naleśniki z serem twarogowym, śmietaną i cukrem pudrem gotowany biały makaron z serem twarogowym gotowany makaron pełnoziarnisty z serem twarogowym gotowany biały makaron z serem twarogowym
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku sałatka jarzynowa ogonówka ogonówka ogonówka
ogonówka pomidor pomidor pomidor
pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna-napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku serek homogenizowany waniliowy serek homogenizowany waniliowy mus owocowy mus owocowy/ serek homogenizowany waniliowy
pieczywo żytnie  
kiełbasa szynkowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2598 kcal 2318 kcal 2292 kcal 2050/2260 kcal
białko ogółem 95,60 g 96,24 g 100,98 g 96,49/102,50 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 376,36 g 339,68 g 338,82 g 279,17/317,49 g
126,69 g 114,45 g 76,64 g 71,40/92,77 g
tłuszcz, w tym 84,22 g 68,40 g 65,17 g 65,58/69,34 g
nasycone kw. tł. 37,15 g 39,30 g 36,38 g 37,02/39,83 g
błonnik pokarmowy 21,58 g 17,56 g 32,32 g 19,68/18,39 g
sól 9,60 g 7,93 g 10,31 g 7,92/7.96 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl