Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | musli na mleku | musli na mleku | musli na mleku | musli na mleku | ||||||||
jajko gotowane na twardo | jajko gotowane na twardo | jajko gotowane na twardo | kiełbasa szynkowa | |||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa fasolowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | ||||||||
gotowane kluski leniwe z masłem | gotowane kluski leniwe | gotowane kluski leniwe | gotowana kluski leniwe | |||||||||
pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | gotowana marchew mini | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | ser twarogowy, miód | ser twarogowy, miód | ser twarogowy | ser twarogowy/ser twarogowy, miód | ||||||||
banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan z jogurtem naturalnym/ banan | |||||||||
pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | serek homogenizowany Danio | serek homogenizowany Danio | sok warzywny | sok warzywny/ serek homogenizowany Danio | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
kiełbasa krakowska | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2703 kcal | 2547 kcal | 2501 kcal | 2212/2446 kcal | ||||||||
białko ogółem | 98,39 g | 87,21 g | 95,30 g | 92,82/90,32 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 429,93 g | 414,68 g | 403,09 g | 333,62/394,15 g | ||||||||
140,77 g | 143,8 g | 104,95 g | 78,60/102,26 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 73,46 g | 66,34 g | 64,18 g | 63,07/63,79 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 36,26 g | 36,40 g | 35,12 g | 34,84/34,81 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 33,81 g | 26,05 g | 35,37 g | 29,43/28,95 g | ||||||||
sól | 5,88 g | 7,50 g | 10,14 g | 8,85/8,80 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)