Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | Śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | ||||||||
ser żółty | ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | |||||||||
pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | brokuł gotowany | |||||||||
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukru | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa ogórkowa | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala | ||||||||
gotowane pierogi ruskie | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | gotowany brązowy ryż z sosem jabłkowym | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta z jajek i pieczarek | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | ||||||||
mandarynka | mandarynka | mandarynka | kalafior gotowany | |||||||||
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukru | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | jogurt naturalny | jogurt naturalny/ owocowy | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
szynka drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2806 kcal | 2563 kcal | 2567 kcal | 2362/2524 kcal | ||||||||
białko ogółem | 94,20 g | 85,87 g | 95,26 g | 91,18/90,10 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 381,80 g | 354,77 g | 373,36 g | 297,05/341,23 g | ||||||||
111,53 g | 134,28 g | 92,66 g | 75,93/119,89 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 106,33 g | 94,42 g | 85,38 g | 95,76/94,58 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 55,26 g | 48,64 g | 43,03 g | 49,18/48,69 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 26,51 g | 22,07 g | 35,50 g | 23,49/23,29 g | ||||||||
sól | 14,34 g | 8,52 g | 11,24 g | 8,65/8,59 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)