top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowo-wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku
ser żółty ser twarogowy ser twarogowy ser twarogowy
pomarańcza pomarańcza pomarańcza brokuł gotowany
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukru herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa ogórkowa zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala
gotowane pierogi ruskie gotowany biały ryż z sosem jabłkowym gotowany brązowy ryż z sosem jabłkowym gotowany biały ryż z sosem jabłkowym
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta z jajek i pieczarek mozaika drobiowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa
mandarynka mandarynka mandarynka kalafior gotowany
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukru herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku jogurt owocowy jogurt owocowy jogurt naturalny jogurt naturalny/ owocowy
pieczywo żytnie  
szynka drobiowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2806 kcal 2563 kcal 2567 kcal 2362/2524 kcal
białko ogółem 94,20 g 85,87 g 95,26 g 91,18/90,10 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 381,80 g 354,77 g 373,36 g 297,05/341,23 g
111,53 g 134,28 g 92,66 g 75,93/119,89 g
tłuszcz, w tym 106,33 g 94,42 g 85,38 g 95,76/94,58 g
nasycone kw. tł. 55,26 g 48,64 g 43,03 g 49,18/48,69 g
błonnik pokarmowy 26,51 g 22,07 g 35,50 g 23,49/23,29 g
sól 14,34 g 8,52 g 11,24 g 8,65/8,59 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl