top spzoz

Jadłospis - wtorek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowo-wątrobowa
rodzaj posiłku Śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza manna na mleku kasza manna na mleku kasza manna na mleku kasza manna na mleku
kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa kiełbasa szynkowa
sałata sałata sałata sałata
pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbat czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa owocowa z makaronem zupa owocowa z makaronem b/s* krupnik krupnik/ zupa owocowa b/s*
pieczeń w sosie pieczarkowym filet drobiowy gotowany w sosie  filet drobiowy gotowany w sosie filet drobiowy gotowany w sosie
kasza jęczmienna gotowana kasza jęczmienna gotowana kasza jęczmienna gotowana kasza jęczmienna gotowana
buraczki gotowane buraczki gotowane surówka z białej kapusty surówka z białej kapusty/buraczki gotowane
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku ser żółty mozaika drobiowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa
banan banan banan z jogurtem naturalnym banan z jogurtem naturalnym/banan
pieczywo pszenno-żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez cukru herbat czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku biszkopty biszkopty mus owocowy mus owocowy/ biszkopty
pieczywo żytnie  
polędwica z indyka
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2865 kcal 2609 kcal 2531 kcal 2279/2609 kcal
białko ogółem 95,62 g 95,08 g 98,62 g 93,26/95,08 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 452,05 g 441,80 g 404,32 g 339,85/441,80 g
138,39 g 139,79 g 96,51 g 94,69/139,79 g
tłuszcz, w tym 80,25 g 55,89 g 65,13 g 66,36/55,89 g
nasycone kw. tł. 41,14 g 27,77 g 26,71 g 27,10/27,77 g
błonnik pokarmowy 23,17 g 19,05 g 30,67 g 22,48/19,05 g
sól 9,06 g 10,77 g 15,48 g 13,04/10,77 g

alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl