Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ||||||||
szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | |||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa pomidorowa z makaronem | zupa pomidorowa z makaronem | zupa pomidorowa z makaronem | zupa pomidorowa z makaronem | ||||||||
smażony sznycel w grzankach | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | |||||||||
gotowana kasza jęczmienna | gotowana kasza jęczmienna | gotowana kasza jęczmienna | gotowana kasza jęczmienna | |||||||||
surówka la paloma | surówka la paloma | surówka la paloma | gotowana bukiet warzyw | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | ||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | gotowany kalafior | |||||||||
pieczywo pszenno- żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | banan | banan | banan z jogurtem | banan z jogurtem/ banan | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
ogonówka | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2653 kcal | 2328 kcal | 2503 kcal | 2013/2171 kcal | ||||||||
białko ogółem | 95,90 g | 84,56 g | 93,99 g | 88,95/85,07 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 425,56 g | 398,77 g | 425,55 g | 319,54/368,62 g | ||||||||
139,28 g | 136,34 g | 104,37 g | 63,43/112,76 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 70,24 g | 50,72 g | 55,68 g | 47,59/45,34 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 31,10 g | 24,19 | 26,28 g | 24,96/23,82 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 32,94 g | 25,61 g | 36,31 g | 19,62 g | ||||||||
sól | 17.56 g | 17,05 g | 19,89 g | 13,16 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)