Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | szynka | szynka | szynka | szynka | ||||||||
ser żółty | ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | |||||||||
mandarynka | mandarynka | mandarynka | mandarynka | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | ||||||||
drobiowy filet gotowany w sosie | drobiowy filet gotowany w sosie | drobiowy filet gotowany w sosie | drobiowy filet gotowany w sosie | |||||||||
ryż biały gotowany | ryż biały gotowany | ryż brązowy gotowany | ryż biały gotowany | |||||||||
marchew mini gotowana | marchew mini gotowana | marchew mini gotowana | marchew mini gotowany | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | ||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | ciastka | ciastka | jogurt naturalny | jogurt naturalny/ciastka | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
szynka drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2957 kcal | 2495 kcal | 2332 kcal | 2340/2500 kcal | ||||||||
białko ogółem | 126,17 g | 109,81 g | 181,31 g | 109,75 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 457,46 g | 389,56 g | 357,92 g | 351,00/392,18 g | ||||||||
112,32 g | 112,27 g | 64,63 g | 53,77/95,78 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 74,58 g | 60,47 g | 55,57 g | 60,83 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 34,2 g | 27,72 g | 26,60 g | 27,77 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 31,74 g | 19,6 g | 35,32 g | 20,93 g | ||||||||
sól | 15,13 g | 14,2 g | 16,79 g | 14,19 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)