top spzoz

Jadłospis - niedziela

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowo-wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku ser twarogowy, miód ser twarogowy, miód ser twarogowy ser twarogowy/ ser twarogowy, miód
pomarańcza pomarańcza pomarańcza sok owocowy
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra pieczywo pszenne, masło ekstra pieczywo żytnie, masło ekstra pieczywo pszenne, masło ekstra
herbata czarna, napar z cukrem herbata czarna, napar z cukrem herbata czarna, napar bez cukru herbata czarna, napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa jarzynowa zupa jarzynowa zupa jarzynowa zupa jarzynowa
gotowany ryż biały z sosem jabłkowym gotowany ryż biały z sosem jabłkowym gotowany ryż brązowy z sosem jabłkowym gotowany ryż biały z sosem jabłkowym
sok warzywny sok warzywny sok warzywny sok warzywny
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku śledź barszcz z uszkami barszcz z uszkami barszcz z uszkami
barszcz z uszkami ryba gotowana ryba gotowana ryba gotowana
kapusta z grzybami, pierogi z grzybami placek drożdżowy serek light serek light/ placek drożdżowy
placek drożdżowy pieczywo pszenne pieczywo żytnie   pieczywo pszenne
pieczywo pszenne, żytnie herbata czarna, napar z cukrem herbata czarna, napar bez cukru herbata czarna, napar bez/ z cukrem
herbata czarna, napar z cukrem      
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00
skład posiłku mus owocowy mus owocowy mus owocowy mus owocowy
pieczywo żytnie  
jogurt naturalny
wartości odżywcze
wartość energetyczna 3563 kcal 2856 kcal 2713 kcal 2523/2727 kcal
białko ogółem 105,03 g 102,65 g 124,74 g 119,69/115,85 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 604,01 g 469,08 g 450,57 g 393,41/453,73 g
143,62 g 127,14 g 109,45 g 112,42/154,29 g
tłuszcz, w tym 86,41 g 68,36 g 53,94 g 57,12/55,75 g
nasycone kw. tł. 33,18 g 31,09 g 29,31 g 32,42 g
błonnik pokarmowy 46,64 g 25,56 g 45,18 g 26,22 g
sól 6,82 g 3,19 g 5,00 g 3,2 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl