Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | ser twarogowy, miód | ser twarogowy, miód | ser twarogowy | ser twarogowy/ ser twarogowy, miód | ||||||||
| pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | sok owocowy | |||||||||
| pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa jarzynowa | zupa jarzynowa | zupa jarzynowa | zupa jarzynowa | ||||||||
| gotowany ryż biały z sosem jabłkowym | gotowany ryż biały z sosem jabłkowym | gotowany ryż brązowy z sosem jabłkowym | gotowany ryż biały z sosem jabłkowym | |||||||||
| sok warzywny | sok warzywny | sok warzywny | sok warzywny | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | śledź | barszcz z uszkami | barszcz z uszkami | barszcz z uszkami | ||||||||
| barszcz z uszkami | ryba gotowana | ryba gotowana | ryba gotowana | |||||||||
| kapusta z grzybami, pierogi z grzybami | placek drożdżowy | serek light | serek light/ placek drożdżowy | |||||||||
| placek drożdżowy | pieczywo pszenne | pieczywo żytnie | pieczywo pszenne | |||||||||
| pieczywo pszenne, żytnie | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
| herbata czarna, napar z cukrem | ||||||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
| skład posiłku | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | ||||||||
| pieczywo żytnie | ||||||||||||
| jogurt naturalny | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 3563 kcal | 2856 kcal | 2713 kcal | 2523/2727 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 105,03 g | 102,65 g | 124,74 g | 119,69/115,85 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 604,01 g | 469,08 g | 450,57 g | 393,41/453,73 g | ||||||||
| 143,62 g | 127,14 g | 109,45 g | 112,42/154,29 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 86,41 g | 68,36 g | 53,94 g | 57,12/55,75 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 33,18 g | 31,09 g | 29,31 g | 32,42 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 46,64 g | 25,56 g | 45,18 g | 26,22 g | ||||||||
| sól | 6,82 g | 3,19 g | 5,00 g | 3,2 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
