Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | ||||||||
| ser żółty | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | |||||||||
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa ogórkowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | zupa kalafiorowo-brokułowa | ||||||||
| smażona ryba panierowana | ryba gotowana | ryba gotowana | ryba gotowana | |||||||||
| ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
| surówka z selera | surówka z selera | surówka z selera | surówka z selera | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | sałatka jarzynowa | polędwica | polędwica | polędwica | ||||||||
| polędwica | mandarynka | mandarynka | brokuł gotowany | |||||||||
| mandarynka | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
| herbata czarna, napar z cukrem | ||||||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
| skład posiłku | banan | banan | banan z jogurtem | banan | ||||||||
| pieczywo żytnie | ||||||||||||
| ser twarogowy | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2906 kcal | 2069 kcal | 2216 kcal | 1915/2127 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 113,46 g | 92,07 g | 103,03 g | 92,53 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 452,21 g | 339,28 g | 353,53 g | 298,72/353,98 g | ||||||||
| 138,91 g | 131,44 g | 87,44 g | 89,85/144,84 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 79,75 g | 45,3 g | 51,21 g | 45,93 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 39,38 g | 23,57 g | 26.54 g | 23,71 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 42,08 g | 26,04 g | 36,74 g | 27,14 g | ||||||||
| sól | 17,09 g | 9,97 g | 15,67 g | 9,97 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
