Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | parówki, ketchup | parówki, ketchup | parówki, ketchup | parówki, ketchup | ||||||||
| mandarynka | mandarynka | mandarynka | kalafior gotowany | |||||||||
| pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | krupnik z kaszy jaglanej | krupnik z kaszy jaglanej | krupnik z kaszy jaglanej | krupnik z kaszy jaglanej | ||||||||
| smażony kotlet schabowy | schab gotowany w sosie jarzynowym | schab gotowany w sosie jarzynowym | schab gotowany w sosie jarzynowym | |||||||||
| ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
| gotowana marchew oprószana | gotowana marchew oprószana | gotowana marchew oprószana | gotowana marchew oprószana | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | ||||||||
| sałata | sałata | sałata | sałata | |||||||||
| pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar z cukrem | herbata czarna, napar bez cukru | herbata czarna, napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
| skład posiłku | sok warzywny | sok warzywny | sok warzywny | sok warzywny | ||||||||
| pieczywo żytnie | ||||||||||||
| mozaika drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2607 kcal | 2205 kcal | 2324 kcal | 2047/2207 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 92,02 g | 81,45 g | 89,13 g | 83,79 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 384,75 g | 328,52 g | 350,00 g | 286,17/327,35 g | ||||||||
| 91,07 g | 94,1 g | 59,65 g | 49,12/91,13 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 85,05 g | 70,29 g | 72,43 g | 70,75 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 35,98 g | 34,68 g | 35,15 g | 34,72 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 32,37 g | 22,07 g | 33,79 g | 24,28 g | ||||||||
| sól | 15,19 g | 9,75 g | 12,2 g | 9,81 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
