Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza manna na mleku | kasza manna na mleku | kasza manna na mleku | kasza manna na mleku | ||||||||
kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | |||||||||
sok warzywny | sok warzywny | sok warzywny | sok warzywny | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | ||||||||
smażone udko panierowane | udko gotowane w sosie ziołowym | udko gotowane w sosie ziołowym | udko gotowane w sosie ziołowym | |||||||||
gotowany ryż biały | gotowany ryż biały | gotowany ryż brązowy | gotowany ryż biały | |||||||||
gotowana marchew oprószana | gotowana marchew oprószana | gotowana marchew oprószana | gotowana marchew oprószana | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta z jajek i wędliny | pasta z jajek i wędliny | pasta z jajek i wędliny | mozaika drobiowa | ||||||||
kiwi | kiwi | kiwi | kalafior gotowany | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | biszkopty | biszkopty | jabłko przecierane | jabłko przecierane/ biszkopty | ||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
mozaika drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 3312 kcal | 3011 kcal | 2950 kcal | 2556/2889 kcal | ||||||||
białko ogółem | 135,04 g | 123,5 g | 125,46 g | 120,93/126,79 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 471,69 g | 427,88 g | 426,4 g | 386,27/427,45 g | ||||||||
102,63 g | 118,93 g | 100,66 g | 76,86/118,87 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 102,92 g | 94,16 g | 90,18 g | 79,8 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 41,68 g | 44,3 g | 42,14 g | 36,8 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 29,63 g | 19,77 g | 34,69 g | 20,42 g | ||||||||
sól | 14,33 g | 12,62 g | 15,09 g | 13,22 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)