Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowo-wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | płatki jęczmienne na mleku | ||||||||
ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | |||||||||
banan | banan | banan | banan | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna z/bez cukru | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa ogórkowa | pomidorowa drwala | pomidorowa drwala | pomidorowa drwala | ||||||||
gotowane pierogi wiejskie ze śmietaną | ryż z sosem jabłkowym | ryż z sosem jabłkowym | ryż z sosem jabłkowym | |||||||||
kompot owocowy | gruszka | gruszka | gruszka | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez cukru | kompot owocowy z/bez cukru | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | sałatka jarzynowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | ||||||||
szynka drobiowa | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
pieczywo pszenne, żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | pieczywo żytnie, masło ekstra | pieczywo pszenne, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna | herbata czarna | herbata czarna bez cukru | herbata czarna z/bez cukru | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | ||||||||
skład posiłku | drożdżówka | drożdżówka | mus owocowy | drożdżówka | ||||||||
jogurt naturalny | ||||||||||||
pieczywo żytnie | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2990 kcal | 2450 kcal | 2496 kcal | 2402 kcal | ||||||||
białko ogółem | 106,59 g | 86,45 g | 83,67 g | 86,75 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 460,97 g | 353,84 g | 372,35 g | 340,54 g | ||||||||
124,4 g | 142,0 g | 121,84 g | 126,97 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 85,44 g | 82,11 g | 82,51 g | 82,58 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 42,04 g | 38,72 g | 38,92 g | 38,75 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 32,73 g | 20,49 g | 31,83 g | 21,58 g | ||||||||
sól | 9,4 g | 7,56 g | 9,41 g | 7,56 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)