top spzoz

Jadłospis - niedziela

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta podstawowaDieta łatwostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku parówki z szynki, ketchup parówki z szynki, ketchup parówki z szynki, ketchup parówki z szynki, ketchup
śliwki śliwki śliwki sok
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar z bez/ cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku rosół z makaronem rosół z makaronem rosół z makaronem rosół z makaronem
gotowane udko z sosem koperkowym gotowane udko z sosem koperkowym gotowane udko z sosem koperkowym gotowane udko z sosem koperkowym
ryż biały gotowany ryż biały gotowany ryż brązowy gotowany ryż biały gotowany
surówka z parzonej czerwonej kapusty z
olejem rzepakowym
surówka z parzonej czerwonej kapusty z olejem
rzepakowym
surówka z parzonej czerwonej kapusty z
olejem rzepakowym
surówka z parzonej czerwonej kapusty z
olejem rzepakowym
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 Kolacja 17:00-18:00
skład posiłku szynka drobiowa szynka drobiowa szynka drobiowa szynka drobiowa
papryka ogórek kiszony ogórek kiszony gotowana marchew mini
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar z bez/ cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00-  22:00
skład posiłku serek homogenizowany naturalny serek homogenizowany naturalny serek homogenizowany naturalny serek homogenizowany naturalny
chleb żytni
ser żółty
wartość odżywcza
wartość energetyczna 2462 kcal 2403 kcal 2691 kcal 2308/ 2479 kcal
białko ogółem 99,59 g 97,42 g 125,57 g 97,63/ 97,78 g
węglowodany ogółem, w tym
cukry
337,40 g 314,02 g 318,99 g 290,05/ 333,49 g
95,51 g 91,95 g 47,40 g 67,98/ 109,99 g
tłuszcz, w tym 84,34 g 88,08 g 105,24 g 88,34/ 88,11 g
nasycone kw. tł. 27,29 g 28,42 g 36,84 g 28,40/ 28,43 g
błonnik pokarmowy 23,04 g 18,52 g 37,31 g 19,09/ 19,64 g
sól 11,36 g 10,77 g 10,53 g 10,92 g
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam
Rodzaj dietyDieta podstawowaDieta łatwostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku rolada schabowa rolada schabowa rolada schabowa rolada schabowa
pomidor pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar z bez/ cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa pomidorowa z makaronem ze śmietaną zupa pomidorowa z makaronem  niezabielana zupa pomidorowa z makaronem niezabielana zupa pomidorowa z makaronem  niezabielana
gotowany gulasz wieprzowy z warzywami gotowany gulasz drobiowy z warzywami gotowany gulasz drobiowy z warzywami gotowany gulasz drobiowy z warzywami
kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana
gotowany bukiet warzyw gotowany bukiet warzyw gotowany bukiet warzyw gotowany bukiet warzyw
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 Kolacja 17:00-18:00
skład posiłku polędwica drobiowa polędwica drobiowa polędwica drobiowa polędwica drobiowa
gruszka gruszka gruszka jabłko prażone
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar z bez/ cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00-  22:00
skład posiłku drożdżówka drożdżówka jogurt naturalny drożdżówka
chleb żytni
rolada z indyka
wartość odżywcza
wartość energetyczna 2465 kcal 2151 kcal 2134 kcal 2006/ 2166 kcal
białko ogółem 91,21 g 90,79 g 111,16 g 90,93/ 90,75 g
węglowodany ogółem, w tym
cukry
372,60 g 352,91 g 323,09 g 315,02/ 356,20 g
103,17 g 103,82 g 53,04 g 66,42/ 108,43 g
tłuszcz, w tym 74,06 g 47,40 g 47,74 g 48,27/ 47,84 g
nasycone kw. tł. 45,04 g 39,56 g 38,64 g 39,60/ 39,58 g
błonnik pokarmowy 27,33 g 23,35 g 35,02 g 24,88/ 24,23 g
sól 11,74 g 11,15 g 10,56 g 11,15 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl